Cristian Gheonea

CountryRomania
BIODr. Cristian Gheonea a absolvit și apoi și-a început cariera academică la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, unde activează și în prezent ca profesor de Pediatrie și prorector. Activitățile sale de cercetare la copilul sănătos și bolnav vizează cu precădere domeniile pneumologiei, infecției cu HIV/SIDA, imunologiei și alergologiei clinice. Este vice-președinte al Societății Române de Pediatrie și membru al comitetului director al Societății de Pneumologie Pediatrică. În 2014 Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică i-a conferit premiul “Ervan Seropian”.
  • ABSTRACTS

Sindroame de insuficiență respiratorie acută severă din perspectiva istorică (SARS 2003, MERS 2012, COVID 2019) și… pediatrică

Cristian Gheonea, UMF din Craiova

Există numeroase infecții virale respiratorii care duc la simptome respiratorii acute severe și epidemii. În primăvara lui 2003 o epidemie de pneumonie cu coronavirus s-a răspândit China în întreaga lume, iar OMS a introdus acronimele SARS (severe acute respiratory syndrome) și SARS-CoV. După nouă ani, din Arabia Saudită a pornit o nouă epidemie de pneumonie cu coronavirus, iar OMS a subliniat originea din Orientul Mijlociu a acesteia prin acronimele MERS (Middle East respiratory syndrome) și MERS-CoV. Peste alți opt ani, în iarna lui 2019 un alt coronavirus nou a fost identificat la originea unei pneumonii cu o răspândire rapidă și globală – SARS-CoV2. Există numeroase asemănări dar și deosebiri între cele trei izbucniri de infecții cu coronavirus care s-au succedat în ultimele două decenii. Din punct de vedere epidemiologic, este remarcabilă asemănarea modului de răspândire prin picături Flugge. Din punct de vedere pediatric, toate cele trei entități au o morbiditate și o mortalitate redusă față de adulți.

O platformă de live stream dedicată exclusiv evenimentelor medicale.